Hava Durumu
Takvim
Balcı Remzi Vurdum

 

Ön-Em Oto

Bir Zamanlar Tayakadın Köyündeki İlk Radyo

Bir zamanlar Tayakadın köyündeki ilk radyo  

Eski bir radyo"" id="_x0000_s1026" style="width: 225pt; height: 151.5pt; margin-top: 0.3pt; margin-left: 413.6pt; position: absolute; z-index: -2;">Herkesin bildiği gibi, Radyo: kablosuz, tek yönlü sözel yayın aracına verilen isim. Radyo tekniğinin birçok babası var. İtalyanlar, İngilizler, tabii Amerikalılar ile Ruslar, radyo tekniğini kendilerinin bulduğunu ileri sürüyorlar.

ESKİ RADYO PİKAP GÖRÜNTÜSÜ FOTOĞRAF

  

  

  

  

  

  

 

İstanbul’da, Harbiye'deki Radyoevi 19 Kasım 1949 tarihinde hizmete girmiş. İsmet İnönü Cumhurbaşkanı, açılış konuşmasını İsmet Paşa yapmıştır... Gerçi deneme yayınları 1949'un Haziran'ında başlamış. Köyümüzde de ilk radyo ya rivayetlere göre,  1950’li yıllarda Kula sülalesinde bulunmaktaymış… O yıllarda Kula' lar şimdiki Hacı esman Meriçlerin evlerine yakın yerde dükkânları ve kahvesi bulunurmuş…

Kula sülalesi gerçekten zengin ve yanlarında birçok adam çalıştırırlarmış… Kahveyi de başkalarına kiraya verirlermiş…

KÖYLÜ SİGARASI KAĞIDI

  

  

 

 

 

 

O yıllarda  8-9 yaşlarında küçük bir çocuk olan, Tahsin KULA, anılarında şöyle diyor:

O dönemlerde köylüde para yok… En çok satılan gariban halkın içtiği “köylü sigarası”…adı verilen sigara…

— Bir de yeşil DEUTZ traktörümüz vardı…

En çok hatırladığı, dükkanda yada bakkalda köyde eşi benzeri olmayan radyolarının olması…

O senelerde babası, bir gün şehirden satın aldığı büyük bir radyo getirmiş… Radyoyu uzun süre, köyde   elektrik yada pil olmadığından çalıştıramamışlar… Bir birilerine akıl danışmışlar… İşe bahçeye,  Telefon direkleri büyüklüğünde demir direk dikerek başlamışlar…Direğe Rüzgar gülü, monte edilmiş… rüzgarı iyi bir şekilde alabilecek bir yere seçilmiş… ,dinamoda, akü ve  kablolar  bağlanarak elektrik üretilmiş … Radyo çalıştırılırmış…Köy halk ajansları bakkaldaki radyodan saatlerce dinlermiş…(Akü,  DC/AC Konvartör’e bağlanır. Konvartör’den yaklaşık olarak 400Watt ve 220 volt’luk bir AC gelirim çıkartılır, Radyo ve 400Watt’ın altındaki ısıtıcılar çalıştırılırmış…)

O zamanın radyolarında ajansların dışında,.çok acıklı bir piyes, Sırça Kümes'i -Kent Oyuncuları, sonra her cumartesi Çocuk Saati gibi programlar çıkarmış.....

İlk radyo dergileri … Programlar ve maceralar takip edilirmiş…. O zamanın haftalık radyo dergileri, öyle, haftası geçer geçmez atılmazmış….

Tahsin KULA, anılarında şöyle devam ediyor,— Çocukluğun umutlarla dolu, henüz kırılmamış, henüz kavrulmamış günleri. Onların geri gelmeyeceğini biliyorum. (Hayat artık rüzgârla dolu.) Radyoda dinlediğim güzelliklerin bittiğini biliyorum. Başka güzellikler de olabileceğini biliyorum..  

Kaynak:

Tahsin Kula’yla görüşme / Recep TAŞKIRAN

http://www.turkcebilgi.com/radyo/ansiklopedi 

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/tekno_tezgah/tekno_tezgah.php?proje_id=98



3772 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi66
Bugün Toplam445
Toplam Ziyaret481972
Saat
Site Haritası
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.494234.6325
Euro36.135936.2807