Hava Durumu
Takvim
Balcı Remzi Vurdum

 

Ön-Em Oto

SÜNNET DÜĞÜNLERİ

 

Köyümüzde de sosyal yapıya bağımlı ilişkiler zinciri görülmektedir. Akrabalar ve komşular arasındaki ilişkiler önemlidir. Nişan, düğün. Mevlit gibi adetlerde akrabalar ve komşular birbiriyle yardımlaşır, dayanışma halindedirler. Sünnet düğünleri de bunlardan biridir. 

Sünnet düğünlerinin tarihine bakarsak; Osmanlılar zamanında şehrimizde ilk sünnet düğünleri, “Edirne’de 1457'de Fatih Sultan Mehmed'in şehzadeleri Bayezid ve Mustafa'nın sünnet düğünü şenliklerinde, spor gösterilerinin yanısıra, bilim adamlarının sohbet ve tartışmalan da yapıldı. Edirne, 16. yy'a kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun kent şenliklerini yaptığı tek yerdi. Bu yüzyılın başından başlayarak şenlik kenti İstanbul oldu. Böyle olmakla birlikte, padişah IV. Mehmed'in 1675'de Edirne'de şenlik düzenlettiği bilinmektedir… II. Murad, Edirne'de Şehzadeleri Alaeddin ile Mehmed'in görkemli sünnet düğünleri şenliklerini de burada yaptırdı. 1444'de yine II. Murad, Ramazan Bayramı nedeniyle üç gün üç gece spor gösterilerinin ağırlıkta olduğu şenlikler düzenletti(1)evet bunlar zamanla yaşanmışlar 

Günümüzde köyümüzde sünnet düğünleri; 

Havalar ısınıp okullar kapandıktan sonra,  sünnet düğünlerinin ardı arkası kesilmez. Fakirimiz zenginimiz bir şekilde, bu işlerin altından kalkmaya çalışır. Sünnet düğünüyle ilgili köyümüzde de farklı adetlerimiz, gelenek ve göreneklerimiz var. Şimdilerde, düğün günü önceden kararlaştırılır ve hazırlıklara başlanır. Düğünden bir gün önce hazırlanan davetiyeler ve kınalar hemen hemen bütün köye dağıtılır …

Sünnet yatağı

 Sünnet elbisesi en az bir hafta öncesinden alınır, çocuğun yatağı renkli tülbent ve kağıtlarla,ışıklarla süslenir. Sünnet düğünü cuma,cumartesi veya cumartesi,Pazar olmak üzere iki gün yapılır.Bu gecede akrabaları,yakınları ve komşuları toplanarak çocuğu oynatır,silah tutan parmaklarına  kına yakarlar.Kına yakan kişinin koluna tülbent bağlanır. Kınayı yakacak olanın anne ve babasını sağ olmasına dikkat edilir. Bu sebeple çocuğun uzun ömürlü olması temenni edilir. Ertesi gün öğlen saatlerinde bir araba konvoyu oluşturularak sünnet çocuğu gezdirilir. Konvoyda tüm arabalara birer havlu bağlanır ve son olarak çocuk sünnet edilir. Sünnet edilme esnasında bir horoz kesilir. Çocuk yatağına yatırılınca mevlit okutulur, mevlit bitiminde orada bulunanlara pilav,ayran ve tatlı ikram edilir.Yakınları ve komşuları tarafından sünnet çocuğuna geçmiş olsun diyerek hediye verilir.Akşama eğlenceler,oyunlar yapılarak sünnet düğünü tamamlanır”(2)   

Herkes sünnet düğününü iyi kötü hatırlar… Kendi sünnet düğünümü hatırladığım kadarıyla fazlada mutlu değildim.  Tam bir sünnet elbisem yok sadece cam göbeği renginde bir kazağım ve süslerim vardı....Neden mi? Yoksulluk ve fakirlik içerisinde başka birisinin yanında sünnet oldum…Komşunun cemiyetinde bizi de aradan çıkardılar…                              çok eskilerden bir sünnet çocuğu resmi 

Babamın değişiyle ”çocukları kestirdik” ama ne kestirme… O dönemlerde kirve vardı. Halen var mı şu anda bilemiyorum? Tuttuğunda kaçmak ne kelime sünnette nefes aldırmazdı…Belki de kirvelik kalkmadı ama, hızı kesildi. Şimdilerde artık eskisi gibi yürümüyor bu müessese...Niye yürümüyor, diye sorarsanız söyleyeyim?Bir kere eski "sünnetçiler" kalmadı.Eski sünnet kültürü değişti. Hatta sünnetçilerde değişti. O amanlar Edirne’nin tanınmış fenni sünnetçilerinden merhum Talat Kıskaç’ duyan bir hafta kendine gelemezdi. Şimdiki gibi ağrısız, kansız sünnet nerde… Ağaç kabuklarından toz yapar sarı merhemler niyetine, yara yerine sürer, serpelerdik… Aylarca sünnet yarası geçmezdi…çocukluk işte... Mevlit sırasında çocuklar öküz arabası yada traktörlerle gezdirilir.  İnce saz yada davul zurna düğünlerde olurdu. Burada belirtmek istediğim sünnet düğünlerinin de imkanlar ölçüsünde yapılmasıdır. Fazla aşırıya kaçılması gerçekten yıkıcı sonuçlar doğurabilir. Devir ekonomi devri kimseye bir şey kanıtlamak hava atmak zorunda değiliz.  İleride yapılacak düğünler için şimdiden kolay gelsin Hoşa kalın! Mutlu kalın! 

Recep TAŞKIRAN  

KAYNAKÇA:1-      http://www.etso.org.tr/edirne.html

2-      http://kavakderekoyu.com/k_arastirma.asp Kirve:(Çocuk sünnet olacağı zaman her türlü ihtiyacını ve sünnet düğünü masraflarını kirve karşılar, sünnetçinin önünde de çocuğu tutan kişi)



6655 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi23
Bugün Toplam472
Toplam Ziyaret481999
Saat
Site Haritası
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.494234.6325
Euro36.135936.2807